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Clarification No 6. 
 
Related to Call for Proposals GSA/EEX.0030/2015 “EGNOS adoption in Aviation” 
 

1. Question:  Can you clarify if and where (related forms) Linked Third Parties effort and 
contribution has to be specified in the proposal?  
 
Answer: “Linked Third Parties” expression is not used in the Call for Proposals. Therefore we 
understand your question was related to Affiliated Entities (please refer to sections 7, 8, 11.2, 
15.2): 
 
Affiliated Entities can be:  

(a) several legal entities forming together one legal entity or 'sole beneficiary' which 
may, or may not, have been specifically established for carrying out the action (e.g. 
groupings, joint ventures). 
(b) legal entities having a legal or capital link with a beneficiary or co-beneficiary, 
which is neither limited to the action nor established for the sole purpose of its 
implementation (e.g. networks, federations, trade-unions). 

 
In the case of Affiliated Entities forming together a sole applicant, all the requirements apply 

to each affiliate entity (all respective forms to be filled for them). 

Legal entities having a legal or capital link with applicants, which is neither limited to the action 

nor established for the sole purpose of its implementation, may take part in the action as 

Affiliated Entities, and may declare eligible costs. For that purpose, applicants shall identify 

such affiliated entities in the application form. The Affiliated Entities will have to comply with 

the same eligibility and non-exclusion criteria as those applying to the applicants and submit 

their own forms (as if they were the beneficiary).  

 
 

2. Question:  Regarding the Eligibility Criteria, would you kindly provide the list of non-EU 
Countries (third countries)  that are allowed to submit a proposal as a consortium partner? 
 
Answer: On page 7 you can find in the footnotes that “At the time of publication of this call, 
Switzerland and Norway are expected to participate in the GNSS programmes. Confirmation 
of their participation is, however, subject to the satisfactory conclusion of their respective 
procedures adopting the cooperation agreements.”.   

 

3. Question: In the Call for proposal in section 11.2 Non eligible cost list. h) is written “indirect 
costs shall not be eligible under a grant for an ac-tion awarded to a beneficiary which already 
receives an operating grant financed from the EU budget during the period in question”. 
 
In the consortium we have partners that are also partners/beneficiaries in the H2020 action 
and in the SESAR2020 and SESAR JU action or H2020-Galileo-GSA-2014. 
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Does this mean that for all affected partners is indirect cost of 7% in EGNOS Adoption Grant 

non-eligible cost? 

Answer: 

In section 11.2 Non eligible cost list point h) is refering to absence of double funding. In case 

of any costs related to your current project (under this call), whether they are direct or 

indirect, are already being funded from the EU budget during the priod of the current project 

those costs are not eligible.  

 
 

4. Question: There is no specified limitation of liability, in ARTICLE II.3 – LIABILITY FOR DAMAGES 
(Multi beneficiaries Grant Agreement). Therefore, by default, the agreement requires 
unlimited liability. Nevertheless, our current limit of liability is 3.000.000 Euro due to insurance 
policy limitations. It would be possible to limit the liability to 2 or 3 times the amount of the 
grant agreement? 
 
Answer: Annex II is the General Conditions of the Grant Agreement. These conditions are 

generic clauses provided by the European Commission and are not subject to change. Please 

refer to Section 10 of the Call for Proposals: “Submission of a grant application implies 

acceptance of the General Conditions of the draft grant agreement which shall be binding the 

beneficiary to whom the grant is awarded.” 

 
 

5. Questions: As Co-applicant in the consortium we have a University.  
 
5.1. Which would be the maximum EU financing rate for the University? 
5.2. The same University can participate as “Subcontractor” of another Co-applicant of the 

consortium? 
 

Answers: 

 

5.1 The same maximum EU financing rate is applicable to all applicants in the consortium, 

which is 60%. 

5.2 Please refer to Answer no.9 in the Clarification no.5: Under no circumstances can a 

partner in the same project be a subcontractor at the same time. 
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