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CLARIFICATION NO. 1  

Internal GSA reference: WF 230030 

 

Related to GSA/Grant/01/17 – "Development of an Advanced RAIM Multi-constellation Re-

ceiver" 

Question no. 1: The indicative EU financing amount is indicated equal to EUR 1,250,000 the whole 

project including the grant from the GSA has to equal 1.25M euros? Or does that mean the GSA 

brings 1.25M Euros and the consortium brings 1.25M euros to the call? Because it is 70% funded, 

does that mean a project could be valued at 2.5 M x (100/70) = 35.7 M Euros? 

Answer: The indicative EU financing amount for one proposal is up to EUR 1.250.000. The indica-

tive amount represents the funding received after applying of the 70% funding rate to the esti-

mated eligible costs, meaning that the GSA could award a grant of up to EUR 1.250.000 to a pro-

posal with estimated eligible costs higher than EUR 1.250.000. GSA reserves the right to award a 

grant of less than the amount requested by the applicant. In such a case, the applicant(s) will be 

asked either to increase his co-financing, propose other co-financing means or to decrease the 

total costs without altering the substance of the proposal. Grants will not be awarded for more 

than the amount requested. 

 

Question no. 2: Applicants need to have experience in safety critical software development. Does 

this mean that the demonstrator software needs to be developed according to DO178 standards? 

Answer: It is not required in the Call specifically. However it is up to the applicant to prove the 

experience in the Safety critical software development. 

 

Question no. 3: Technical Annexes: no page limit imposed? 

Answer: There is no restriction to the number of pages for the technical annexes.  

 

Question no. 4: Are there any restrictions in consortium generation (e.g. the minimum number 

of member states involved in a single project, minimum number of partnering entities per pro-

ject)? 

Answer: Please refer to section 7.2 of the call for proposal on "structure of the consortium" and 

section 7.1 of the call for proposal on "eligible applicants" - minimum requirement is a coordina-

tor (must be an eligible legal person) and at least 1 (one) co-applicant (may be an eligible legal or 

natural person). There is no limit to the number of co-applicants. There is no restriction on num-

ber or distribution of the countries, but only consortia applicants can participate at this call.  
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Question no. 5:  Considering the objective is "to deliver a demonstrator", it is not understood the 

level of importance given to "commercialisation/market implementation". 

Answer: The Call does not request commercially ready product, as the Call objective is to develop, 

test and deliver ARAIM receiver’s prototypes, but the contractor is also requested to define the 

strategy to engage those stakeholders with the aim of showcasing the ARAIM performance, foster-

ing the innovation created in the frame of the action and creating market awareness of the pro-

ject’s results. 

 

 

Question no. 6: ARAIM relies heavily on the ISM message. It was not immediately clear to me 

how applicants can retrieve these ISM messages in order to execute demonstrations etc. Are ap-

plicants expected to provide themselves means/simulators or alike' to generate these ISM's? Or 

will the GSA make sure some example ISM's will become available for testing purposes? If these 

ISM's will be made available, in which format can applicants expect them? In the form of a datafile 

or in the form of (experimental) satellite data? 

Answer: Baseline of the format and content of the ISM is described in the Milestone reports from 

Working Group C-ARAIM Technical Subgroup (e.g. find the reference in Milestone report 2). Link 

to the three reports issued by ARAIM TSG is available in the Call text on page 45. Any updated 

information on ISM format will be disclosed as needed, in particular any updated information 

from ARAIM demonstration project will be shared based on its outcomes as necessary. 

 

Question no. 7: How should the preliminary deliverables be delivered? 

Answer: Preliminary deliverables should be a part of the proposal.  Might be attached as Annex 

to the Technical part of the proposal. 

 

Question no. 8:  What is the maximum pages for each of the preliminary deliverables? 

Answer: No limitation on maximum pages defined for Preliminary deliverables.   

 

Question no. 9: Regarding the 5 project deliverables for which a preliminary version shall be in-

cluded within the proposal, shall these documents be included in the technical volume? As an 

annex? Or as separate deliverables? 

Answer: See answer above to Question no. 7. 

 

Question no. 10: Please, could you clarify the expected TRL for the receiver prototype? 
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Answer: The prototype receiver shall be mature enough to allow the performance assessment in 

a number of Safety critical applications in aviation. However no minimum TRL is foreseen for the 

receiver’s prototype. It is up to the applicant to propose an adequate level depending on the ob-

jectives proposed to be reached. E.g. in case the applicant proposes to run a demonstration in an 

operational environment, the expected TRL shall be 7.  

 

Question no. 11: Should the project address the extension of ARAIM to no aviation users? 

Answer: The target domain of this Call is aviation. The extension of ARAIM to no aviation users is 

not foreseen in this Call. New domains can be explored, however the proposal have to meet the 

required objectives defined. 

 

Question no. 12: Should Third Parties providing in-kind items fulfil the eligibility criteria of section 

7.1 of the Call for Proposal? 

Answer: Contributions in kind from Third Parties shall not be considered eligible under this call 

(see chapter 12 (Financial Provisions) , page 32). 

 

Question no. 13: If commercialisation strategy is important and if this would imply a market ready 

receiver is the objective, the budget of 1,25 M EUR per project is perceived as far too low. Or will 

all results from DFMC procurement (total budget of 9 Mio Euro) be made available to the benefi-

ciary? 

Answer: The requirement of the Call is to implement prototype receiver. It is not requested to 

deliver receiver that will be commercially available or available on the market at the end of the 

project, as the ARAIM concept is under development. The Requirement of the Call is to develop 

a prototype and explain how the applicant would use the results of the project for the potential 

commercialization in the reasonable time that should be assessed by the participants. Currently 

it is not foreseen to make available to beneficiaries the results of DFMC procurement. 
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