
 

 
 

Clarification No 2. 
 
 

Related to Call for Proposals: GSA/GRANT/02/2016 
 

 
1. Question:  How far back are the development costs eligible for this grant? Example:  if we 

have been working since a few years back on technologies that we are now going to present 
to the grant, together with others, are those past development costs eligible, or only 
development costs from the date of the grant onwards? 
 
Answer:  Only costs incurred during the duration of the project (implementation period 
specified in Article I.2.2 of the Grant agreement) will be considered eligible.   
 

2. Question: Also, if one subset of the technology that we will present to the grant has been 
partly developed with a team outside of the EU, are those costs also eligible? 
 
Answer: Please see answer to the question 1 above. 

 
3. Question:  Is the duration of the project considered as an evaluation factor? Is it an advantage 

to present a short project (1 year) vs a longer project (2 years) or a very long project (3 years)? 
 
Answer: The maximum duration of the project is 2 (two) years, as defined in section 3 of the 
call text. In addition, even though the project’s duration is not an award criterion itself, the 
proposals shall be assessed against the “Coherence and effectiveness of the work plan” in 
terms of activities’ definition, schedule, effort and cost (section 9 in the call for proposal). 

 

4. Question:. Assuming a 2 year project, during those two years, can the salaries of the personnel 
involved in the project be considered "eligible costs"? 
  
Answer: Yes, however only in proportion to work done on the project – for example: if the 

person works 50% on the project (other 50% on other activitis not related to the project) only 

50% of his/her actual personnel costs will be eligible for reimbursement. Once the costs are 

declared (at the end of the reporting period) the beneficiary has to be able to prove (in case 

of checks or audits) the amount of time spent by this person working on the project (for 

example by providing timesheets).  

  

5. Question: What about the equipment needed for the project? Is the purchased equipment 
cost 100% eligible, or only the % of the amortization corresponding to the duration of the 
project? 
 
Answer: Only depreciation costs for equipment or other assets (new or second-hand) that are 

not procured specifically for the project but are used directly for the project in proportion to 

its usage for the project and during its duration are eligible. Please also refer to section 15.4.3 

of the Call for Proposals. 
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