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CLARIFICATION NO. 5 

INTERNAL GSA REFERENCE: WF 239499 

Related to GSA/GRANT/06/2017 – "EGNOS Adoption in Aviation" 

Question no. 1: A company would like to develop a STC to move the navigation capability from the 

EC635/135 from today’s PRNAV capability to PBN incl. RF-Legs / RNP0.3, LPV, LNAV/VNAV. The 

extended navigation capability does relay only and EGNOS GPS system to be able get the required 

accuracy and finally the approval of the increased navigation capability. Additionally a country of 

registered office does have an LFN (GNSS based low flight network) installed which will be released 

step by step in the upcoming years were flights can be done at low visibility under IFR conditions 

with an accuracy of RNP0.3. Point in Space (PinS) will be defined where approaches e.g. to hospitals, 

military airports etc. can be initiated from the LFN. The goal is to get the EC635/135 ready to use 

the LFN and to be able to fly missions under IFR especially in the cloudy, rainy winter half year.  

It is in great public interest to gain experience from this project not only on platform level also on 

procedure design level, training etc. Next to specific military missions certain military helicopters 

(20ea) are also assigned in public charge for boarder control, firefighting, police missions and SAR. 

What is GSA’s opinion / guidance? 

Answer: The proposed activity is eligible for funding within area of activity E Development of 

Service Bulletin and/or Supplemental Type Certificate and F – Development of enablers and other 

EGNOS based operations adoption). Please note previous clarifications (clarification note no.4) 

regarding military operations. The proposal would be evaluated according to criteria published in 

the call for proposal. 

Question no. 2: A company identified activities falling in area A (RNP APCH procedures to 

LPV/LPV200 minima) and area F (Development of enablers and other EGNOS based operations 

adoption). As the indicative EU financing amount for each project is at 800 000 euro, our 

assumption is that all activities can be integrated in one proposal. Is this assumption correct? In 

case this is confirmed – if GSA assesses one activity as not eligible for funding, would the GSA just 

refuse the activity identified as not eligible and accepting the remaining activities or would the 

GSA refuse the whole proposal? 

Answer: The proposal can cover activities falling within one or more of the areas of activities 

described in section 2.2 of the call for proposal. Therefore a proposal can combine activities within 

area A and F.  The proposal would be evaluated as a whole considering all activities included in 

the submitted proposal. The proposal would be evaluated according to criteria published in the 

call for proposal. 

Question no. 3: A company is interested in the LPV for its ATR fleet. We have noticed that the 

grant includes the ADS-B Out if the airline installs the LPV.  

A company has just signed the purchase order for the ADS-B Out V2 with an aircraft manufacturer 

but nothing more (no installation yet). Therefore, if the airline chooses to install the LPV, could it 

benefit from the grant for this ADS-B already signed with the aircraft manufacturer? 
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Answer: Costs incurred on ADS-B with EGNOS and LPV after the start of the project are eligible.  

See Clarification note No.2 answer to question N.1. Financial support normally applies only to 

costs pertaining to the implementation of the action that have arisen after the date of signature 

of the grant agreement. However, in duly justified exceptional cases where the applicant can 

demonstrate the need for starting the action prior to signature of the agreement, the related 

costs may be eligible for funding on the condition that such costs are not incurred prior to the 

date of submission of the grant application. 

Please be aware that the specific situations (i.e. the exceptional cases) will be assessed on a case 

by-case basis.  

Please also refer to section 5.6 Subcontractors of the call for proposal GSA/GRANT/06/2017 for 

the provisions relating to subcontracting costs. 

Please note: Costs of subcontracting can be eligible under the conditions indicated in the grant 

agreement (see also point 2.8 in section 12.2 of the mentioned call for proposal). The proposal 

should clearly specify the activities that will be subcontracted in the description of the action and 

the corresponding costs must be indicated in the estimated budget. 

The contract should be awarded in accordance with the conditions set in the grant agreement. 

Recourse to the award of contracts must be duly justified having regard to the nature of the action 

and what is necessary for its implementation. 
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