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CLARIFICATION NO. 6 

INTERNAL GSA REFERENCE: WF 239855 

Related to GSA/GRANT/06/2017 – "EGNOS Adoption in Aviation" 

Question no. 1: Can we apply only ADS-B out projection with EGNOS enabled sensors? If yes in which 

activity does it fall? 

Answer: Yes, ADS-B out only upgrade supported by EGNOS is eligible under this Call. This activity fits 

under the area C or D, depending if it targets new models (area C) or the models already in service 

(Area D).  Also, for further details on this question, please refer to question no. 20, 21, 23 in the 

clarification no. 4 and also check the Corrigendum no. 2 on the page 7 in the paragraphs addressing 

area C and D.  

 

Question no. 2: Can I subcontract STC and SB development? Or should it be co-applicant? 

Answer: The proposal shall clearly identify the entities (legal and/or natural persons) to be involved 

in the activities subject to the proposal, being the applicant(s) as well as any third parties, such as 

affiliated entities and subcontractors and their contributions to the implementation of the proposal. 

Subcontracting of specific tasks or activities as described in the proposal must satisfy the requirements 

indicated in section 5.6 of the call for proposals. These requirements will be assessed during the 

evaluation phase. Regarding the SB/SCT development please refer to the question no. 12 in the 

clarification no. 4, and the Corrigendum no. 2, section 2.3. Core activities.   

In the paragraph of the area E you will see “NOTE: For the proposals that combine areas C or D and E, 

the design of the STC/SB bulletin and achieving the certification can be subcontracted. Especially in 

proposals submitted by airlines.” 

 

Question no. 3: When retrofitting with EGNOS capable equipment is the purchase of the STC 

classed as subcontracting? 

Answer: The simple purchase of equipment is not considered as subcontracting cost but as “other 

direct cost”.  

 

Question no. 4: What shall the technical project include for the Aircraft retrofit with the EGNOS 

avionics? 

Answer: The applicant shall follow the instructions in form B1 – Technical proposal and fill in all 

defined parts in B1, including the chapters 1- Objectives, concept and approach, 2-Excepted impact 

and 3-Implementation. Additionally in the same form, the technical annexes need to be filled in for a 

specific area. For area D, the Table Section 2.D needs to be filled in with the ADS-B out information. 
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Question no. 5: Would the size/total cost of the project matter? Will there be greater chance of 

being granted money if proposing a larger sum? 

Answer: The applicants should  be aware  that the  EU financing  amount per  project  (EUR  

800,000)  is  indicative,  hence, proposals  of  higher  amount can  be submitted. The GSA  also  

reserves  the  right  to  award  a  grant  of  less  than  the  amount  requested by the applicant. 

Grants will not be awarded for more than the amount requested. Please also see question 2 in the 

Clarification No. 4. 

 

Question no. 6: Please explain the difference between retrofit and forward fit of EGNOS ENABLING 

EQUIPMENT? 

Answer: The area of activities C – Aircraft or rotorcraft forward fit is targeting aircrafts currently   

under production which opt for including LPV approach capabilities as part of their standard 

avionics suites. On the other hand, the area of activities D – Aircraft or rotorcraft retrofit is targeting   

aircrafts  and  rotorcrafts  already in service which are not certified  to  perform  LPV  approaches 

and they opt for achieving operational  use  of  the  LPV  capabilities,  including  hardware upgrades 

or acquisition, hardware installation and certification and/or obtaining the specific operational 

approval.  

 

Question no. 7: Is there any limitation about when an operator can sell an aircraft retrofitted thanks 

to the Call For proposals? 

Answer: EU grant may not have the purpose or effect of producing a profit within the framework of 

the action. For this purpose, profit is defined as a surplus of the receipts over the eligible costs 

incurred by the beneficiary, when the request is made for payment of the balance. The expected use 

and operations of the retrofitted aircraft should be described in the technical proposal (B1 form). 

 

Question no. 8: What documents need to be filled in by a single applicant (Private Person)? The 

funding is to be used for an upgrade to WAAS, changing the current equipment to be WAAS approved.   

 

Answer: A single applicant must fill in all forms in the application form with the exception of Form 

A4 (Co-applicant profile).  
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FORM CONTENT 
SINGLE APPLICANT/ CO-

ORDINATOR 

A1 PROPOSAL OVERVIEW  X 

A2 PROPOSAL SUMMARY  X 

A3 COORDINATOR PROFILE  X 

A4 CO-APPLICANT PROFILE   

A5 DECLARATION OF HONOUR X 

A6 FINANCIAL CAPACITY  X 

B1 TECHNICAL PROPOSAL  X 

B2 OPERATIONAL CAPACITY X 

C1 PRELIMINARY BUDGET X 

 

 

Question no. 9: Our company is interested to take part in the call to realize the first LPV approach to 

a clinic helicopter landing pad in one of the member states. For this we have a question about 

possible costs that might arise before the outcome of the evaluation in august 2018. Can the costs, 

which would presumably occur in June 2018, already be included in the calculation of these tendering 

procedure? 

Answer: Please see clarification No. 5, question 3 and Clarification note No. 2 question 1. 

 

Question no. 10: Where can I find the presentations of the webinar? 

Answer: Please see the links below 

- PowerPoint presentation: https://www.slideshare.net/EU_GNSS/the-3rd-egnos-adoption-
aviation-call-webinar-15-march-2018 

- Recording of the webinar: https://www.youtube.com/watch?v=oioY1ZSPsyQ 
  

Question no. 11: I have a question related Multi-Beneficiary that can be, or not, applied to us but 

I don’t know if there’s accepted for eligibility. 

Assuming that Company A is the owner with 100 % of Company B that have in AOC LearJet 40 and 

45, can Company A submit together with Proposal Submission a Parent Company Guarantee 

(PCG) identifying Company B? 

Answer:  The proposal shall clearly identify the entities (legal and/or natural persons) to be 

involved in the activities subject to the proposal, being the applicant as well as any third parties, 

such as affiliated entities and subcontractors and their contributions to the implementation of 

the proposal. 

https://www.slideshare.net/EU_GNSS/the-3rd-egnos-adoption-aviation-call-webinar-15-march-2018
https://www.slideshare.net/EU_GNSS/the-3rd-egnos-adoption-aviation-call-webinar-15-march-2018
https://www.youtube.com/watch?v=oioY1ZSPsyQ
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In case the proposal is submitted by a single applicant, it will be considered as mono-beneficiary. 

In case the proposal is submitted by a group of several co-applicants they will form a consortium 

and will become consortium members. The consortium members (multi-beneficiaries) should 

choose within their midst a lead organisation, referred to as the “Coordinator”. 

Please refer to section 5.5 of the call for proposal on “affiliated entities” and to section 5.6. 

“Subcontractors” for the conditions of participation of affiliated entities and subcontractors. 

No guarantees (such as the PCG) are required according to the Call for Proposals.  

In terms of guarantees please be informed that the GSA may request a financial guarantee (see 

Call for Proposal GSA/GRANT/06/2017 section 12.4 Pre-financing guarantee) in case of financial 

risk linked to the payment of the pre-financing. 

 

Question no. 12: We have a question regarding 2.2.D under Scope and Areas of activities of the 

call in the Call for Proposal text GSA/GRANT/06/2017. Please see text which states: “A proposal 

addressing this area of activity shall target the development of SBAS LPV in new aircraft models 

and/or its entry into operation”. We are planning to apply for funding for our project of retro 

fitting LPV – ADS B functionality to our Dash 8 aircrafts which is already in operation, would it be 

in the scope on 2.2.D? 

Answer: Yes, the retrofitting of the Dash 8 aircrafts which are already in operations are eligible 

under area of activities D – Aircraft or rotorcraft retrofit: this  area  of  activity  focuses  on  in-

service  aircraft  and  rotorcraft  not  certified  to  perform  LPV  approaches. 

 

Question no. 13: Would a ground weather station that will provide accurate and local weather 

information such as air pressure, visibility and ceiling be considered an eligible cost if it will reduce 

the LPV minima?    

Answer: Yes, it would be eligible under area F - Development of enablers and other EGNOS based 

operations adoption. However, the proposal should clearly demonstrate the need for such 

enablers by aviation stakeholders with short term impact on acceleration of EGNOS adoption and 

prove readiness of the proposer to accomplish the proposed tasks within the time of the project. 

 

Question no. 14: Is it required for an applicant to complete the section called “Project feasibility 

considerations” found in the Checklist for Operators (Ref Form B2) if the application only concerns 

PinS and Low Level Routes? 

Answer: Yes, the applicants are requested to fill in also this table. 
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Question no. 15: When completing an application for a low level route, which areas of activity shall 

we select? (Ref. Form B1 - Technical Annex - Section 2) 

In the Call for proposals PinS to LPV minima and Low Level Routes are grouped together in area B. 

However, Low Level Routes are not mentioned in Form B1 - Technical Annex - Section 2. 

Answer: For the low level route please select area of activities B - PinS Procedures to LPV minima 

and Low Level Routes. Please use the B1 form to describe the intended implementation of the 

PinS and the low level routes and from the Technical Annexes, please fill in the Sections 1 and 2-

B for the PinS. 

 

Question no. 16: Could you please confirm that the form A6 should not be delivered by a beneficiary 

that is non-profit entity? We have understood that only entities other than public bodies, 

international organisations or non-profit entities has to submit the form A6.  Also in the call says: 

"The verification of the financial capacity shall not apply to public bodies, international organisations 

or no-profit organisations." But in the form A6, later says "The verification of the financial capacity 

shall not apply to public bodies or international organisations, therefore applicants that are public 

bodies or international organisations shall not fill this form." Here is not considered the non-profit 

entities for this reason we would like to confirm that also the non-profit entities should not deliver 

this form. 

Answer: For grants below or equal to EUR 60 000, a declaration on honour has to be provided 

and is deemed sufficient.  

For grants exceeding EUR 60 000 applicant must provide a declaration on their honour and the 

completed A6 Form  

For grants exceeding EUR 750,000 applicants must provide a declaration on their honour, the 

completed A6 Form and an audit report produced by an approved external auditor certifying the 

accounts for the last financial year available. 

The verification of the financial capacity shall not apply to public bodies, international 

organisations.  

In the light of the above, no-profit organisations requesting a grant exceeding EUR 60 000 must 

complete and submit the Form A6.  

Please consider that the statement in Section 9.1. of the Call for Proposals shall read: ”The 

verification of the financial capacity shall not apply to public bodies and international 

organisations”  in line with the statement related to Form A6 in to Section 16 of the same Call. 
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