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CLARIFICATION NO. 2 

INTERNAL GSA REFERENCE: WF 238641 

Related to GSA/GRANT/06/2017 – "EGNOS Adoption in Aviation" 

Question no. 1: If there is an applicant who is willing to apply for the grant but it is required to 

start the action in June. Could the action be funded since June although the evaluation and award 

procedures are not finalized yet? The same question but if the action starts in January, before the 

submission date. 

Answer: As mentioned in Section 12.1 of the call for proposal GSA/GRANT/06/2017, non-

retroactivity principle applies and therefore “No grant may be awarded retrospectively for actions 

already completed. A grant may be awarded for an action which has already begun, provided the 

applicant can demonstrate the need to start the action before the grant agreement is signed (see 

conditions below). In such cases, costs eligible for financing may not have been incurred prior to 

the date of submission of the grant application.” 

In view of the above, it is clarified that financial support normally applies only to costs pertaining 

to the implementation of the action that have arisen after the date of signature of the grant 

agreement. However, in duly justified exceptional cases where the applicant can demonstrate the 

need for starting the action prior to signature of the agreement, the related costs may be eligible 

for funding on the condition that such costs are not incurred prior to the date of submission of 

the grant application. 

Please be aware that the specific situations (i.e. the exceptional cases) will be assessed on a case-

by-case basis and that the timetable under section 3 of the calls for proposals is indicative. 

 

Question no. 2: How many proposals can the same organization submit? 

Answer: Please note that there is no limit on the number of proposals which can be submitted. 

Please be reminded, however, of the important note in section 7.3 clarifying that “Applicant(s) 

may participate in multiple applicant consortia, if the actions covered in the respective Technical 

Proposals (B1 form) are different from each other in order to comply with the principle of non-

cumulative financing and award.” 

 

Question no. 3: Is it possible to submit one application to apply for LPV funding and another one 

to apply jointly for LPV and ADS-B out? The reason is because the jointly proposal is too high and 

it could be rejected. 

Answer: Please refer to answer above to question no. 2.  
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Question no. 4: With regard to section 7.2 (Structure of the consortium (multi-beneficiaries)), the 

second paragraph stating that "The proposal consequently must be submitted by a consortium 

composed of at least two (2) entities out of which:  

● the coordinator shall be a legal person;  

● the co-applicant(s) can be either legal and/or natural person(s)." 

Could be the legal representative of an entity this "legal person"? Or on the contrary, does it mean 

that only individual employees or researchers can participate? 

 

Answer: Since a legal person can only act through natural persons, a legal representative can 

submit a proposal on behalf of such legal person, being either a coordinator or a co-applicant. 

Natural persons can instead only be proposed as co-applicants.  

 

Question no. 5: “Section 3 – Implementation” of Form B1 states a limit of maximum 3 pages; what 

if the content goes over 3 pages? 

Answer: The proposal can be longer. The maximum extension is indicative.  

 

 

End of Document 

 

 


