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Clarification Note #2

EUSPA internal reference: 313228

Procurement procedure: EUSPA/OP/24/25 [EUSPA/PRG/2025/0P/0007]

Title: ‘OPERATIONAL IT ASSETS FOR EUSPA SOM/GSMCs’

Question #15: It is not entirely clear to us how and whether to offer reconditioned drives at all. In
the tender specification 3.2.4.1. and in the answer no. 13, you state that it is possible to offer
drives with EAL 2+, DoD 5220.22-M certification, but in the tender specification Section 5.6.1.
there is this note *sole exception for HDDs where no category 2 is granted, but FE gets 0.8 points".
Does this mean that we should not offer them, or that there will be the same point rating as for
the FE category?

Answer #15:

While Sections 3.2.4.2 and 3.2.5 of the Tender Specifications, as well as Answer #13 in
Clarification Note 1, confirm that — in case of the supply of the refurbished assets (Category 2) —
the contractor shall submit sanitisation standards in the form of certificates (e.g. Common
Criteria EAL 2+, DoD 5220.22-M, or equivalent), Section 5.6.1 of the Tender Specifications
introduces a specific exception regarding hard drives.

This means that, with regards to hard drives:

e Refurbished hard drives (Category 2) are not accepted for evaluation purposes under the
simulation exercise and will not receive technical points, even if sanitised.

e Only new hard drives (Category 1) or Functional Equivalents for hard drives (Category 3),
which must be pre-approved by EUSPA, may be offered.

e Functional Equivalents for hard drives are eligible for 0.8 points in the evaluation.



