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CLARIFICATION NO.4

Related to tender No. GSA/OP/04/11 - Engineering Services 
for GSA 

1. Question: The Tender Specifications, page 20 states: 
“Minimum annual turnover for the last three financial 
years must not be below EUR 1,500,000”. 
How shall we interpret this requirement?
a) Minimum annual turnover in each of the last three 

financial years must not be below EUR 1,500,000” 
OR 

b) The total annual turnover during the last three 
financial years must not be below EUR 1,500,000”. 

Answer: Minimum annual turnover in each of the last three 
financial years must not be below EUR 1,500,000 as stated in 
the Tender Specifications.

2. Question: The Tender Specifications page, 20 states: 
“Minimum annual turnover for the last three financial 
years must not be below EUR 1,500,000”. Would a 
bidder which was only founded during the last three 
years be automatically excluded – or would it be 
sufficient to have fulfilled the criterion in one financial 
year since its foundation?

Answer: A single economic operator bidding alone for this 
tender, not reaching the minimum annual turnover (EUR 
1,500,000) in each of the last three financial years will be 
excluded from this procurement procedure. This requirement 
was set in order to assure that any tenderer is able to 
provide: ‘sufficient economic and financial capacity to 
guarantee continuous and satisfactory performance 
throughout the envisaged lifetime of the contract” (Section 
3.2.1 of Tender Specifications).
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However, we would hereby like to remind you the following 
points from the Tender Specifications: 

• ‘An economic operator may rely on the capacities of 
other entities, regardless of the legal nature of the links 
which it has with them. In that case, evidence must be 
provided that it will have at its disposal the resources 
necessary for performance of the contract, for example 
by producing a clear undertaking on the part of those 
entities to place those resources at its disposal.‘
(Section 3.2 on page 19)

• ‘If several service providers are involved in the tender, 
each of them must have the professional and technical 
capacity to perform the tasks assigned to them in the 
tender and the necessary economic and financial 
capacity.’ (Section 3.2 on page 19)

In view of the above, it will mean that the overall ‘Financial 
and Economic Capacity’ will be evaluated per Tenderer. A 
Tenderer vis-à-vis this procurement process can be either one 
economic operator or a consortium/grouping consisting of
several economic operators bidding together. 


