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Clarification Note #6 

GSA internal reference: 222038 

 

Procurement procedure: GSA/OP/32/15 "SUPPORT SERVICES FOR THE GSA" 

 

 

Question #15: 

 

[REQ 2] from the SAL indicates that all "Contractor's personnel as well as subcontractors' 

personnel involved in work under this contract shall be nationals of an European GNSS PSI 

Participant unless otherwise agreed in advance and in writing with the GSA." If we wish to include 

in our proposal personnel for any of Lots (and for tasks that do not require any level of PRS 

accreditation) who are not nationals of European GNSS PSI Participants, can we obtain permission 

in advance of submitting the proposal and if so, can GSA please explain the process?  

Also, if we wish to position certain nationals of non-European GNSS PSI Participants in functional 

(and non-content related) roles, who will be supporting our operational fulfilment of the contract, 

would that also require advanced agreement with GSA?  

 

Answer: Contractor's personnel as well as subcontractors' personnel involved in work under this 

contract shall be nationals of a European GNSS PSI Participant. The tenderer may request 

authorisation of the GSA to have personnel as well as subcontractors' personnel that are not 

nationals of a European GNSS PSI Participant following a written request to the below address: 

 

European GNSS Agency (GSA) 

Local Security Officer 

Janovskeho 438/2 

170 00 Prague 7 

Czech Republic 

e-mail: lso@gsa.europa.eu 

 

The request shall entail a well-substantiated elaboration on the tasks to be performed of the 

personnel that are not nationals of a European GNSS PSI Participant, the names and nationalities of 

the personnel and a justification why this personnel is necessary to perform the tasks of the 

contract. 
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Question #16:  

[REQ 3] from the SAL indicates that "All Contractor’s personnel as well as subcontractors’ 

personnel involved in work under this contract shall hold an appropriate valid Personnel Security 

Clearance (PSC) for accessing EU and, national classified information at the level of SECRET UE/EU 

SECRET, should the need arise to access such national classified information. Whenever applicable 

they shall also be the holder of an appropriate CRYPTO authorisation."   

It is our understanding from reading the Specific Technical ToR for each Lot that SECRET level PSCs 

would only be required in Lot 2. Furthermore, it is also our understanding that certain other PSC 

status might be required for some of the PRS-related activities in Lot 1. We would also like to point 

out that in some European countries it can be extremely difficult (even impossible) to obtain a PSC 

until the exact work activities an individual will undertake are understood and clearly require that 

level of clearance.  

We suspect that many of the tasks the GSA has identified across the 4 Lots will not require a 

SECRET level PSC as there are differences in the ways that Specific ToRs for each Lot make these 

aspects explicit or not.  

We would kindly ask GSA to confirm exactly what level of clearance is required for each Task in 

each Lot. And can GSA clarify if it is acceptable to submit a candidate we believe can be cleared, 

and begin the clearance process once the specific tasks for an individual are clearly defined (as 

required by many Member States own clearance procedures) 2.3 of general tender specs: If 

required, the activities under the framework contracts may entail the handling and production of 

documents classified up to SECRET UE. Contractor’s staff may access area or data classified up to 

SECRET UE while performing their tasks. 

Answer: As stated in the Security Aspect letter and section 2.3 of the General Tender Specification, 

the overall level of security classification of the contract is up to SECRET UE/EU SECRET – CRYPTO as 

Contractor’s staff may access security areas accredited at the level SECRET UE/EU SECRET or handle 

information or material classified up to SECRET UE / EU SECRET for the purpose of this contract. 

Thus, an appropriate Security Clearance is required for all Lots for all (sub-)contractors staff, unless 

they show evidence that in the performance of their tasks they do not have to handle EU Classified 

Information at the level of CONFIDENTIEL UE/EU CONFIDENTIAL and above. 

For what concerns the possibility of starting the clearance process once the specific tasks for an 

individual are clearly defined, the contractor shall guarantee that the individual has received the 

required PSC at the moment of the execution of the tasks involving the handling of EU Classified 

Information at the level of CONFIDENTIEL UE/EU CONFIDENTIAL and above.   
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Question #17: 

Our legal entity is composed by several members (legal entities) throughout the European Union. 

It is the case when contracting with EU Institutions, that our legal entity has the role of contracting 

vehicle with no operational tasks on any assignment, whilst a few select members, depending on 

the project, are fully responsible for the day-to-day management of the contracts and for the 

provision of all services to our clients. Accordingly, it is always the case that the employees of our 

members perform the services under each contract we hold with any client. Also, our legal entity 

relies on our members' facilities to perform any service for the client.  

Given this configuration, we consider that, in order to comply with the tender specifications, it 

would be acceptable to obtain PSC clearance only for the personnel employed by the members 

involved in the contract implementation and obtain an appropriate level of FSC clearance only for 

the relevant facilities of our members involved in the contract. As a consequence, our legal entity 

would not go through this process.  

Can GSA please confirm whether this approach would be acceptable?  

Please see Question #16. 

Question #18: 

[REQ 7] from the SAL indicates that "All industrial or other entities participating in classified 

contracts which involve access to information classified CONFIDENTIEL UE/EU CONFIDENTIAL or 

above shall hold a Facility Security Clearance (FSC) at the appropriate classification level." Is it 

required for subcontractors or consortium members that only deploy staff to work in GSA-

premises to hold a Facility Security Clearance? Is it required for subcontractors or consortium 

members that deploy staff which ONLY require access to information classified RESTREINT UE/EU 

RESTRICTED or lower to hold a Facility Security Clearance? Correspondingly, if subcontractors or 

consortium members ONLY require access to information classified CONFIDENTIEL UE/EU 

CONFIDENTIAL or lower, is it required for that entity to hold a SECRET level Facility Security 

Clearance?  

 

Facility Security Clearance is expected to be held by the (sub-)contractors in charge of executing 

tasks involving handling of EU Classified Information at CONFIDENTIEL UE/EU CONFIDENTIAL and 

above. 

For the other questions, please refer to Question #16. 
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