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CLARIFICATION NO.6 
 

EUSPA/OP/11/21 

(EUSPA PKI) 

 

  

Question 1:   

a) Regarding the requirement “PKI-SOW-0130” described in the SoW document (“Annex 
I.1_EUSPA-SEC-SREQ-SOW-A13466_1.0_PKI_SOW.pdf”): 

“PKI-SOW-0130: Internal Penetration test 
After successful qualification and final deployment of the PKI System at EUSPA Headquarter in 
Prague and at EUSPA GSC site in Madrid, the PKI System shall be subject to an Internal penetration 
test carried out by a specialised company contracted by the contractor.” 
Could you please confirm that is a mandatory requirement to include an external company 
(subcontractor or member of the consortium) in the offer and that it is not possible to meet the 
requirement with the main contractor's own capabilities and considering a COTS PKI system with 
high security certifications (e.g. Common Criteria EAL4+)? 
 

b) Could you please clarify if the above applies also to requirement “PKI-SOW-0140”: 

“PKI-SOW-0140: Support of Execution of independent penetration tests 

After successful qualification and final deployment of the PKI System in EUSPA Headquarter in 
Prague and EUSPA GSC site in Madrid, the PKI System may be subject to independent penetration 
test by Contracting Authority. During that period contractor shall support the Contracting 
Authority as identified in the section 3.8.” 

Answer:  
a) PKI-SOW-0130 is relevant to the internal penetration test to be performed by a 

specialized company contracted by the contractor. This activity may be also 
performed by main contractor in case this has the capabilities and may assure 
the independency in conducting this task. 

b) The PKI-SOW-0130 does not apply to the PKI-SOW-0140 since the PKI-SOW-0140 
is relevant to the penetration test performed by the Contracting Authority and 
the Contractor shall support the Execution of independent test providing 
required information. 

 

Question 2: We need to confirm that in the case of proposing a COTS solution developed by the 
prime Contractor, in terms of intellectual property, what is described in section 17.1.2 of the 
Annex II Draft Contract (copied below) is applicable: 

“Where Commercial Off-the-Shelf (COTS) products are concerned and the standard license terms 
of the third-party apply vendor, such license shall grant to the Agency/Commission the right and 
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license to use such COTS products for the purpose of this Contract and for the purpose of 
operating the PKI, excluding any rights of sub-licence.” 

Answer: Yes 

 

Question 3: In relation to the "Threat Scenario Coverage (as-designed and as-built)" requirement, 
described in “Annex I.1_EUSPA-SEC-SREQ-SOW-A13466_1.0_PKI_SOW.pdf” and “EUSPA-SEC-
SREQ-DCG-A13468_1.0_EUSPA PKI DCG_CLEAN.pdf” documents, if the proposal is based on COTS, 
would it need to be carried out both as-designed and as-built or only as-built? 

Answer: If the proposal is based on COTS, the delivery of Threat Scenario Coverage as-designed 
can be substituted by Threat Scenario Coverage as as-built. 

 

Question 4: If providing an OCSP service is valuable, in order to properly size the 
environments, could you please clarify whether there are performance requirements such as 
validation requests processing (requests per second) or response times (maximum, average, etc.). 

Answer: In case OCSP is implemented, the Contractor shall define and justify performance 
requirements for OCSP service. 

 

Question 5: Regarding the training requirements described in “Annex I.1_EUSPA-SEC-SREQ-
SOW-A13466_1.0_PKI_SOW.pdf”: 

1. "PKI-SOW-1325: PKI System operations team training. The contractor shall provide training 
sessions (including training material for the course) for trainers, maintainers, administrators and 
operations team members at the GSC site for Sub CA and at EUSPA HQ for RCA." Should physical 
training sessions be considered at the GSC site and EUSPA HQ or will it be acceptable to propose 
that the training sessions take place at one of the two locations and the students of the other 
connect remotely? In that case, where would the physical training take place? 

2. “PKI-SOW-0180: Operational and validation PKI System chains" "... The VAL Chain equipment 
shall be transportable for training purposes.”. We would be interested in confirming that it will be 
necessary to transport both the RCA and the SCA and to which locations. 

 

Answer:  

1. The physical training sessions shall be provided at the GSC site and at EUSPA HQ  

2. The RCA and the SCA for the VAL chain shall be transportable in other locations within the 
Site they are located (RCA in the EUSPA HoQ and GSC in EUSPA GSC) 

 

 

 

- End of document - 


